רגולציה ותקינה ביבוא מוצרים לישראל
אחד המרכיבים המהווים אבן דרך ראשונה וחשובה בתהליך היבוא הוא לאפיין את סיווג המוצר ולהבין את הדרישות לחוקיות היבוא בכמות מסחרית עוד לפני שלב האיתור ספקים. הסיבה העיקרית היא כי שלב הסורסינג חייב להתייחס גם לחוקיות היבוא בזמן איתור הספקים המתאימים גם לפי הדרישות הרגולטוריות שאם הספק מראש עומד בהם – כל תהליך היבוא יהיה בטוח, זול ומדויק יותר.
הרגולציה בישראל בכל הקשור ליבוא מסחרי ובמקרים מסוימים גם ביבוא אישי היא מאוד מסועפת, מורכבת ומאתגרת ללא ניסיון וידע מקצועי בכל תחום מול כל גורם בשרשרת. אולי בגלל הסיבה הזו או מתוך חוסר מודעות בנושא יש לא מעט מקרים בהם יבואנים מבצעים הזמנה מספקים בינלאומיים ורק לאחר מכן נחשפים ומגלים את מגבלות היבוא ויש לכך השלכות על לוח הזמנים וההוצאות.
יש הבדל בין מכס על מוצרים לבין חוקיות היבוא עבור אותם מוצרים – רבים הם המוצרים ללא מכס אך עם דרישות ליבוא, הגבלות ואישורים נדרשים שיש לעמוד בהם קודם ביצוע ההזמנה בכמות מסחרית. את נושא סיווג המכס של כל מוצר ניתן לענות על ידי פנייה לסוכן מכס עם כל המידע על המוצר שברשותכם ועדיף כמה שיותר כך שיהיה ניתן לסווג את המוצר ולברר את התנאים ליבוא מסחרי.
לכל מוצר עם חוקיות יבוא יש גוף האחראי על הבדיקה והאישור ליבוא לאותו מוצר כגון:
- מכון התקנים או מעבדות פרטיות
- משרד החקלאות
- משרד התחבורה
- משרד התקשורת
- משרד הבריאות ועוד
כל תהליך יבוא בטוח מתחיל בשלב אפיון הדרישות וחלק מהותי משלב זה הוא בדיקת הדרישות ליבוא בהתאם לכמות וסוג המוצרים. יש הרבה מקרים בהם החוקים החלים על מוצרים ביבוא מסחרי לא דומים כאשר מדובר ביבוא אישי וכאן יש יותר הקלות בנושא אך עדיין חשוב להכיר את המגבלות והכללים גם עבור יבוא אישי.
ביצוע תקינה של מוצרים הוא הכרחי בהרבה מקרים גם כדי שתהיה לכם יכולת לבטח את עצמכם ואת המוצרים שאתם מוכרים ללקוחות בסופו של דבר.
ללא עמידה בדרישות רגולטוריות ליבוא מסחרי אתם מסתכנים בהרבה מאשר ביצוע תהליך אישור למוצרים כולל התשלום הנדרש לרשויות עבור אישור זה.
צריך לזכור כי נושא חוקיות היבוא הוא תחום מקצוע לכל דבר ויש להיעזר ולעבוד רק עם בעלי מקצוע המבינים בתחום בו המוצרים שלכם קשורים אליו. בנוסף לכך יש הרבה מאוד עדכונים כל הזמן בתחום כך שאם אתם לא בקיאים ומתעסקים בחוקיות היבוא באופן כמעט יום יומי – יהיה קשר לעקוב אחר העדכונים והשינויים ובסופו של דבר במקום לחסוך כסף – לשלם הרבה יותר.
הבחירה שלכם ביבוא מוצרים לא צריכה להיות אם ובגלל הדרישות שלהם לחוקיות היבוא אלא בעיקר בגלל שיש לכם את היכולת למכור אותם ואם כך המצב, לא יהיה נכון לתת לנושא להרתיע אתכם מביצוע תהליך היבוא.
איזה מסמכים יש לבקש מהספק כדי לבדוק את חוקיות היבוא לפני הפנייה לסוכן מכס / חברת שילוח בינלאומית?
1. מסמך packing list
2. מסמך Proforma invoice
3. קטלוג מוצרים
4. מפרט המוצר
5. תעודות בדיקה ואישורים שונים מצד הספק
אם כמה שהייתי רוצה- יהיה קשה מאוד לכתוב במאמר אחד את כל מגבלות היבוא, הדרישות, האפשרויות, הגדרת מוצרים והסיווג שלהם ללא עבודה מול בעל מקצוע עם כל הפרטים על ההזמנה שלכם. אין שום סיבה להשקיע כסף בייצור, יבוא, משלוח בינלאומי ועוד ללא בדיקה מעמיקה ועמידה בתנאי היבוא מאחר וזה הבסיס לכל התהליך וכמובן לביטחון שלכם כי לא יהיו הפתעות לא צפויות.