הדברים שאתם לא יודעים על הספקים בכל מיני פלטפורמות מסחר ליבוא מסחרי

כתבה מאת: שראל וקנין

מה רוב הספקים בכל מיני פלטפורמות כולל עליבאבא ככל הנראה לא רוצים שתדעו עליהם ועל שיטת העבודה שלהם? 

עבור יבואנים מתחילים ומנוסים כאחד, יש כמה פלטפורמות אטרקטיביות למציאת ספקים מכל רחבי העולם. הן מציעות מגוון עצום של מוצרים במחירים שנראים לעיתים זולים במיוחד, במבט ראשון נראה שהכל עובד בקלות וביעילות. אך מאחורי הקלעים, ישנם פרטים חשובים שספקים רבים באותן פלטפורמות לא ממהרים ולא בדיוק רוצים לגלות לכם או לדבר על זה. ככל שיהיה לכם יותר מידע על הפרטים האלו זה יכול לעשות את ההבדל בין עסקת יבוא מוצלחת לבין אכזבה יקרה.

דוגמאות עיקריות שחייב להכיר: 

1. הם לא תמיד היצרנים האמיתיים:

אחת ההטעיות הנפוצות היא שספקים מציגים את עצמם כיצרנים, אך בפועל הם רק מתווכים או אנשי מכירות המחזיקים עמוד ספק באותן פלטפורמות מסחר בינלאומיות שונות. הם רוכשים את המוצרים מספקים אחרים ואז מוכרים לכם אותם במחיר גבוה יותר. בשיטה זו עלולות להיגרם כמה בעיות, כמו חוסר שליטה באיכות המוצר או בזמני האספקה, אחריות וכמובן תשלום גבוה יותר שלא בהכרח יהיה מוצדק.

כיצד ניתן לנסות לזהות כאלו "ספקים"?

אפשר לבקש סיור וירטואלי במפעל, בפס הייצור, בחדר התצוגה ועוד כדי שתוכלו לשים לב אם הם נראים מקצועיים, האם יש התאמה למה שהם סיפרו לכם והאם הם מתנהגים בשקיפות ובפתיחות לאורך כל השיחה. בדקו אם יש להם הסמכות ייצור כמו ISO או תעודות דומות, ואל תהססו לשאול שאלות טכניות על תהליך הייצור כדי לוודא שהם באמת מבינים אתכם ואת התחום.

 

2. לא כל המוצרים עומדים בתקנים ישראליים

רבים מהספקים הבינלאומיים לא באמת מכירים את התקנים הנדרשים בישראל. זה כולל תקנים למוצרי חשמל, צעצועים, קוסמטיקה, תחבורה ועוד. אם המוצרים שתייבאו לא יעמדו בדרישות החוק, הם בהחלט עלולים להיתקע במכס, להוביל לקנסות ועיכובים משמעותיים בקבלת הסחורה אם בכלל וכמובן להפסדים כספיים גדולים.

מה לעשות?

ודאו שאתם מבינים את התקנים החלים על המוצרים שהחלטתם לייבא עוד מההתחלה, שיש לכם תקציב וזמן עבור התהליך וכמובן להתאים את הדרישות עבור הספקים המתאימים בשלב הסורסינג ולמנוע תשלום לספקים שלא עומדים בדרישות ליבוא על פי החוק בישראל לאותם מוצרים.

עדיף גם להתייעץ עם מומחה סורסינג מקצועי וסוכן מכס לפני התשלום לספק עצמו.

 

3. המחיר הראשוני הוא רק ההתחלה

מחירים נמוכים במיוחד הם טקטיקה שיווקית פופולרית בקרב ספקים רבים בהרבה אתרי מסחר בינלאומי אך בפועל, ישנם "עלויות נסתרות" שיכולות לצוץ, כגון עמלות אריזה, תוספות מיוחדות לשילוח, או דרישות לתשלום עבור אישורים נוספים, כמות מינימום, תנאי מכר ועוד שרק לאחר שיחה ובירור של כל הפרטים יהיה ניתן לקבל הצעת מחיר מדויקת באמת שלא בהכרח תהיה תואמת למה שהיה כתוב בהתחלה.

מה צריך לבדוק?

תמיד דרשו כבר בהתחלה ועל פי הערכת כמות ראשונה לקבל הצעת מחיר מפורטת מהספק (Proforma Invoice) הכוללת את כל העלויות הנלוות. חשוב לבדוק אם יש סעיפים שלא ברורים לכם ולבדוק אותם מול הספק וכמובן גם תקבלו בסיס ורפרנס כלשהו להמשך העבודה עם אותו ספק ומה באמת המחירים שלו כוללים.

4. שיטות מימון שונות שהספקים מעדיפים: 

חלק מהספקים מציעים דרכי תשלום שאינן בטוחות עבורכם ללא היכרות מוקדמת ומנופי לחץ שונים על הספק במידה ותהיה לכם בעיה או חוסר הסכמה מולו בהמשך התהליך, כמו העברה בנקאית ישירה או דרך אפליקציות תשלום סיניות שונות. שיטות אלה מקשות עליכם להגן על עצמכם במקרה של בעיות כמו מוצר פגום או אי אספקה.

איך להימנע?

העדיפו תשלום דרך פלטפורמות מאובטחות והאפשרויות הקיימות בעליבאבא מציעה לכם והיכרות מעמיקה יותר עם הספק ניתן לפתוח ערוצי תשלום נוספים.

 

5. איכות המוצר משתנה בין משלוח למשלוח:

ברוב המקרים כנראה הדוגמה שתקבלו תהיה כמעט מושלמת, אך במשלוח הסופי תגלו כי יש מצבים בהם האיכות יורדת או שיש הרבה פגמים ותקלות. תופעה כזו נפוצה במיוחד כאשר אתם לא מבצעים בקרת איכות לאורך כל תהליך הייצור והיבוא בכל הזמנה.

כיצד להבטיח איכות לאורך זמן?

השתמשו בשירותי בקרת איכות צד שלישי מטעמכם שגם יכולים לייצג את הדרישות החשובות לכם כולל ביקור פיזי אצל הספק כבר בהתחלה, ביקורי פתע לאורך תהליך הייצור וכמובן בדיקת הסחורה בסיום המשלוח וגם בדיקה מדגמית שתשלח אליכם.

 

6. זמני אספקה לא תמיד מדויקים

ספקים רבים מבטיחים זמני ייצור ואספקה קצרים או כאלה שהם לא בהכרח יוכלו לעמוד בהם והם יודעים זאת מראש אך עדיין זה קורה כדי למשוך לקוחות, בפועל יש עיכובים שיכולים להיגרם מתהליכי ייצור, שילוח, או בעיות לוגיסטיות אחרות שלא נלקחו בחשבון או התארכו על יתר המידה.

איך להימנע מהפתעות?

הוסיפו סעיף בחוזה המחייב את הספק לספק את המוצרים בזמן מסוים, או שתהיה לכך השפעה על התשלום ושילחו נציג מטעמכם לוודא כל שלב בתהליך שאכן מתבצע ובזמן עד וכולל לשלב האריזה.

7. הם לא מגלים לכם על כמויות מינימום גבוהות

בהרבה מקרים ובשונה ממה שכתוב בעמוד מוצר שראיתם – אתם תגלו רק לאחר תחילת המשא ומתן כי הכמות המינימלית הנדרשת להזמנה גבוהה ממה שתכננתם או כתוב במחיר שראיתם. זה קורה בעיקר במוצרים שהמחיר שלהם גבוה או שנדרש ייצור על פי דרישה.

מה לעשות?

חשוב מאוד לברר כבר בהתחלה את דרישות הספק בנוגע למינימום כמות עבור ביצוע הזמנה (MOQ ובדקו אם הוא מתאים לתקציב ולתוכנית היבוא שלכם, אפשר לשאול מה האפשרויות להורדת הכמות מעבר לאופציית המחיר בלבד.

 

8. רובם לא מספקים אחריות לטווח ארוך

במקרים רבים, ספקים לא מתחייבים לאחריות ארוכת טווח למוצרים שהם מוכרים או לשירות לאחר מכירה. כמובן שזה תלוי מוצרים וגם סוג הספק אך יש גם לא מעט מפעלים ללא ממש אחריות ושירות לאחר מכירה. חייב לבדוק כבר בשלבים הראשונים אחרת זה יכול להוביל לבעיות כאשר יש תקלות או תלונות מצד הלקוחות שלכם ועוד.

טיפ: הוסיפו סעיף ברור בחוזה לגבי אחריות, ונסו למצוא ספקים שידועים באמינות ומקצועיות שלהם.

 

9. יש ספקים שעלולים להיעלם לאחר התשלום

במקרים מסוימים, ספקים שלא באמת אמינים ולא התכוונו לעמוד במילה שלהם – מפסיקים להגיב לאחר קבלת התשלום, במיוחד אם לא השתמשתם בפלטפורמת תשלום מאובטחת דרך עליבאבא ועוד.

איך להגן על עצמכם?

בדקו את הוותק של הספק, הדירוג שלו, היסטוריית העסקאות שלו בפלטפורמה לצד שליחת נציג מטעמכם לביקור במפעל. תמיד העדיפו ספקים עם ביקורות חיוביות ומספר עסקאות רב מאשר מחיר זול יותר.

 

10. תיאום ציפיות מול הספק כבר בהתחלה הוא קריטי

מה שנראה לכם ברור – לא תמיד ברור לספק. ייתכן שתקבלו מוצר שונה ממה שתכננתם או כל דבר אחר חוץ ממה שאתם צריכים וחושבים שהסברתם, חשוב לבדוק מה הספק הבין, להכין רשימת דרישות ברורה ולבקר כל שלב בתהליך כדי לוודא שהציפיות שלכם תואמות למציאות.

איך למנוע אי-הבנות?

השתמשו בתמונות, סרטונים, ושרטוטים כדי להבהיר את הדרישות שלכם. בקשו אישור כתוב מהספק לכל פרט חשוב ההזמנה או בתהליך הייצור.

3 נקודות נוספות חשובות מאוד:

1. תגיות איכות שמקורן בתשלום בלבד

רבים חושבים שתעודות כמו "Gold Supplier" ו-"Verified Supplier" משקפות אמינות גבוהה, אך בפועל תגיות אלה מתקבלות פעמים רבות פשוט על ידי תשלום עמלת מנוי לספקי הפלטפורמה. אף שלעתים מתבצע תהליך אימות, ישנם ספקים שלא עוברים בדיקה מעמיקה. לכן חשוב לבדוק את אמינות הספק על ידי סקירת מסמכים, תיקי עבודות והמלצות מלקוחות קיימים, ולא להסתמך רק על תגיות.

2. תמחור נמוך עם עלויות נסתרות

לעיתים קרובות ספקים מציעים מחירים נמוכים במיוחד כדי למשוך קונים. עם זאת, במהלך תהליך הרכישה, יכולים להתגלות חיובים נוספים במהלך הייצור או חיובים אחרים כמו דמי "אריזה מיוחדת", שינוע יבשתי, או אפילו שינוי במחיר המשלוח. יש לבדוק מראש את כל העלויות הנלוות ולבקש הצעות מחיר מפורטות כדי להימנע מהפתעות לא נעימות.

3. שימוש בתמונות מוצר מזויפות

קיימים ספקים שיציגו לכם תמונות וסרטונים כדי להוכיח את האמינות והיכולת שלהם – חייב לזכור כי לא כל מה שהם מראים לכם גם בהכרח נכון ואמיתי, יש לא מעט כאלה שיציגו מצג שווא כדי לענות על הדרישות שלכם ולסגור עסקה. התמונות גם יכולות להיות באיכות גבוהה ונראות מקצועיות וסרטוני וידאו כאילו צולמו עכשיו, אך בפועל מדובר במוצרים ברמת איכות נמוכה בהרבה או ספק שבכלל לא יכול או מתכוון לעמוד בהסכמים בניכם אחרי שתשלמו לו. כדי להימנע ממצבים כאלה ככל שניתן, בקשו דוגמיות לפני ביצוע הזמנה גדולה והשוו את המוצרים לתמונות שפורסמו באתר, שלחו נציג מטעמכם לביקור פתע במפעל, בקשו לעשות שיחות וידאו בלייב ללא התראה, בדקו את ההתאמה בין הפרטים שהספק מציג לכם לבין המציאות ועוד.

למרות האתגרים הקיימים, אתרי מסחר שונים ליבוא מסחרי מספקים בינלאומיים ובעיקר עליבאבא יכולים להיות כלי מצוין ליבוא מוצרים אם ניגשים לתהליך בצורה נכונה ובזהירות יתרה תוך שמירה על כל מרכיבי היבוא. הכרת השיטות והסודות שהספקים לא רוצים שתדעו תאפשר לכם להתנהל בצורה חכמה ומקצועית יותר, לבצע משא ומתן מניב וכמובן למנוע סיכונים מיותרים.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות שעלולות לעניין אתכם
יבוא מסחרי מספקים בינלאומיים

למה בכלל ייצור במדינה אחרת?   כאשר רוצים לבדוק את היתרונות של תהליך הי...

סורסינג - איתור ספקים ומוצרים במדינות שונות

איתור ספקים ומוצרים במדינות שונות: איתור ספקים ומוצרים במדינות שונות ה...

תוכן עניינים

ייבוא קל ומוצלח

התחילו עוד היום!

רוצים לחסוך כסף וליהנות מייבוא יעיל?
באתר שלנו תמצאו את כל המידע, השירותים והכלים הדרושים לכם:

דילוג לתוכן