איך לפתוח עסק יבוא והאם נדרש רישיון יבוא?
הרבה פעמים אני בוחר לכתוב מתוך הפניות שאני מקבל כל הזמן דרך יבואנים שונים שרוצים להתייעץ בנושאים בהם אני מתמחה – פתרונות סורסינג וניהול תהליכי יבוא.
יש שאלות / נושאים שחוזרים על עצמם כמה פעמים כשמדובר ביזמים ויבואנים מתחילים.
בין השאלות שאני שומע די הרבה אצל בעלי עסקים שונים ולפעמים גם בעלי עסקים לא קטנים זה:
"איך אנחנו מקבלים רישיון יבוא?"
או – "כל עסק יכול לעשות יבוא?"
אז חשוב לי מאוד לעשות סדר ולהתחיל קודם כל בעובדה שחייבים להכיר – אין קשר בין פתיחה והקמה של עסק לבין ביצוע תהליך היבוא.
מה הסייגים?
למרות מה שכתבתי קודם עדיין יש לא מעט ובעיקר כל מקרה לגופו כאשר נושא חוקיות היבוא והדרישות ליבוא משתנות ממוצר אחד לאחר ולחלקם תדרשו לבצע בדיקות או תהליך אישור כדי לבצע את היבוא בפועל אבל זה עדיין לא רישיון יבוא בהקשר של מה שרוב האנשים שואלים / חושבים.
נושא חוקיות היבוא משתנה בהתאם לסוג המוצרים / אופי השימוש / סיבת היבוא / הסכמי סחר שונים ומרכיבים נוספים שנדרש להכיר קודם תחילת העבודה עם ספקים בינלאומיים גם דרך פלטפורמות כגון Alibaba או Made In China ועוד.
יש לשים לב להבדל בין אישור יבוא לבין אישור מכירה והפצה של מוצרים שונים – החוקים לא יהיו דומים בחלק מהמקרים לא נדרש תקן ליבוא אך נדרש תקן בכל זאת עבור שיווק ומכירה.
מה הכוונה עסק יבוא?
השאלה הזו היא יכולה להיות נושא מאוד חשוב בפני עצמו שבהחלט דורש דיון נרחב אבל האם עסק שמתמחה בתחום ספציפי שגם מבצע יבוא עבור המוצרים שהוא מוכר זו ההגדרה של יבואן? האם יבואן זה בעל מקצוע או עסק המבצע פעולה הכוללת מספר גורמים ובעלי מקצוע שונים? יש כאן על מה לדבר.
ובכל זאת כדי לענות על השאלה הזו: אם אתם לא נותני שירות בתחום היבוא, עסק יבוא מתייחס ככל הנראה לפעולת יבוא שבעל העסק מבצע כדי לקדם את השיווק והמכירות כדי לחסוך כסף או להרוויח כסף ממכירת המוצרים המיובאים.
כל בעל עסק שמאמין כי פעולת היבוא תהיה יתרון משמעותי עבורו או שהיא צורך מהותי לקידום הפעילות המסחרית בה הוא מתמחה יכול לבצע יבוא על פי התקנות והדרישות הרגולטוריות עבור כל מוצר וסוג ההזמנה הנדרשת – את זה מבררים בטח קודם התשלום ואף לפני שלב הסורסינג / איתור ספקים עצמו מול סוכן מכס המתמחה בסוג המוצרים שאתם מבקשים לייבא.
למה הרבה שואלים או רוצים לדעת מה הדרישות לקבלת "רישיון יבוא" כדי לבצע יבוא?
ככל הנראה הבלבול מגיע מכך שיש מוצרים הדורשים קבלת היתר ליבוא / עמידה בתקני היבוא כדי שתוכלו להכניס אותם לישראל או לשווק ולמכור אותם.
כדי לבצע את פעולת היבוא לא נדרש רישיון יבוא כמו שרוב האנשים שואלים לגבי זה אך בהחלט יש מקרים בהם נדרש לקבל אישור או היתר יבוא עבור מוצרים מסוימים ויש גם מוצרים שרק עסקים העומדים בדרישות לקבלת היתר יבוא יוכלו חעזוק בהם.
האם יש קשר בין "רישיון יבוא" לחוקיות יבוא?
בהחלט. חוקיות יבוא היא אחד הנושאים הכי חשובים בכל תהליך היבוא ויש לבדוק את אותם תנאים ודרישות בהתאם לכל מוצר וסוג ההזמנה קודם תחילת החיפוש ספקים כאשרר חייבים לזכור כי יש מוצרים שרק לאחר קבלת היתר ליבוא בכמות מסחרית יהיה אפשר לבצע הזמנה מהספק שלכם ולשלוח לישראל.
ברוב המקרים – סוכן המכס הוא הכתובת שלכם לקבלת פרטים נוספים אודות הדרישות עבור המוצרים שאתם מבקשים להזמין אם ויש בכלל דרישות כמובן.
אז מי יכול לעשות יבוא?
כל אדם פרטי וכל בעל עסק או עמותה יכולים לבצע את תהליך היבוא כאשר יש הבדלים בין המעמדות המשפיעים על הדרישות ליבוא.
יבוא אישי:
לקוחות פרטיים ללא עסק המבקשים לבצע יבוא אישי בהתאם למגבלות.
בעלי עסק המבצעים הזמנה תחת הצו יבוא אישי בהתאם להוראות והכללים.
יבוא מסחרי:
בעלי עסק המבקשים להזמין מוצרים בכמות מסחרית למטרת שימוש מסחרי או שיווק ומכירה שלהם.
גם עמותות יכולות לבצע יבוא מסחרי כאשר יש מקרים עם הקלות/הטבות שנדרש להכיר קודם תחילת תהליך היבוא.
יש דבר כזה יבוא אישי לעסקים?
בהחלט אבל מומלץ להכיר את התנאים ומתי זה יבוא אישי ומתי זה יבוא מסחרי.
הכלל מפתח הראשון הוא אם ההזמנה היא עבור שימוש אישי לבעל העסק / דוגמאות או עבור שיווק ומכירה של אותם מוצרים כאשר במקרה האחרון בהחלט מדובר ביבוא מסחרי.
יש הגבלים נוספים כגון סוג מוצרים ובעיקר הכמות שהזמנתם והעלות הכוללת של אותה הזמנה כדי שבעלי עסקים יוכלו לבצע יבוא אישי תחת החוקים והתקנות הרלוונטיים ליבוא אישי עבור עסקים.
נקודות חשובות נוספות שיש להכיר בעסק המבצע יבוא מסחרי:
1. תהליך הסורסינג לאיתור מוצרים מספקים בינלאומיים – איך לבחור ספק אמין בפלטפורמות כמו Alibaba ו-Made in China, ומה הדרישות שלכם מאותם ספקים עבור המוצרים עצמם כולל תנאי העסקה.
2. הבדלים בין יבוא מסחרי ליבוא אישי – מתי היבוא שאתם מבקשים לעשות הוא יבוא אישי ומתי זה יבוא מסחרי? מהה ההגדרות והמגבלות שחייב להכיר? עבודה מול סוכני מכס כדי להגדיר את סוג ואופי ההזמנה שלכם.
3. עמידה בתקנים ובדיקות איכות לפני יבוא – כמו שכבר כתבתי, יש מקרים בהם נדרשים בדיקות או תעודות בדיקה ואישור מכון התקנים כדי לשחרר מוצרים מהמכס ובפרט כדי לשווק ולמכור אותם
חשוב לבדוק את הדרישות עוד לפני אפיון הספקים לשלב הסורסינג.
4. מסים, מכסים, והיטלים נוספים על יבוא – יש מוצרים עם מיסים ומכס הנדרש לשלם מעבר לעלות המוצרים עצמם וכמובן מע"מ יבוא (כח התשלום יבוצע מראש כדי לשחרר את הסחורה) על עלות המוצרים והמשלוח ללא קשר לסוג העסק שלכם.
20 דוגמאות למוצרים הנדרשים לעמוד בתקן בישראל לצורך יבוא, שיווק ומכירה שלהם:
1. מוצרי חשמל ביתיים – כמו מקררים, תנורים, קומקומים, ומיקרוגלים, מזגנים.
2. צעצועים לילדים – כולל בובות, משחקי הרכבה וגם משחקי יצירה.
3. ציוד רפואי – כמו מדחומים, ציוד לבדיקות דם ומכשירי ניטור לחץ דם, אביזרי רפואה, ציוד עזרה ראשונה וכמובן תרופות.
4. קסדות וציוד בטיחות עבור אופניים ואופנועים – לצורך הגנה ובטיחות על הרוכבים, תמרורי אזהרה או מוצרים
5. מוצרי תאורה – גופי תאורה, נורות, ומנורות לד, תאורה דקורטיבית, תאורה לאירועים וגם תאורת גינה (ברוב המקרים, תאורה סולארית פטורה מתקנים ובדיקות בהתאם למפרט המדויק של המוצר).
6. תכשירי קוסמטיקה וטיפוח – קרמים, שמפו, ותכשירי איפור שונים הבאים במגע עם העור / הגוף ישירות גם עבור טיפוח, אסתטיקה וטיפולים רפואיים.
7. ציוד ספורט – אופניים רגילות וגם אופניים חשמליות, קורקינט חשמלי, משחקים / ציוד לספורט שונים עם הגבלים ודרישות ליבוא אישי או מסחרי.
8. מוצרים לאיטום ובידוד מבנים – כמו קצף פוליאוריתן, סיליקון ואטמים
9. ריהוט לתינוקות – עריסות, לולים וכסאות בטיחות לתינוקות כאשר נוסעים ברכב.
10. מעליות ומנשאי משא – רכיבי מעליות, כולל מערכות פיקוד ומנועים, מעליות צמ"א.
11. מוצרי גז ביתיים – כיריים גז, תנורי גז ומחממי מים על גז לשימוש בבית.
12. כלי עבודה חשמליים – מקדחות, מסורים שונים, מברגה ושאר כלים חשמליים המשמשים ככלי עבודה
13. אביזרי רכב – חגורות בטיחות, מושבי ילדים לרכב, צמיגים ותוספות למרכב הרכב כמו וו גרירה או עגלה נגררת.
14. ציוד משרדי חשמלי – מדפסות, מחשבים ניידים, מסכי טלוויזיה, חדרי ישיבות ושאר ציוד חשמלי
15. מוצרי טקסטיל לתינוקות – מצעים, שמיכות ובגדי תינוקות עד גיל מסוים הנדרשים לעמוד בתנאים והגבלים מסוימים בהתאם לסוג המוצר וגיל הילדים.
16. סוללות – סוללות ליתיום, סוללות נטענות וסוללות רגילות או מצברים לרכב וגם למערכות סולאריות כמן מצבר פריקה עמוקה נדרשיםך לתקן.
17. כלי בישול וציפויים – סירים, מחבתות וכלי בישול עם ציפוי טפלון או קרמי או כל כלי אוכל ובישול שיבוא במגע עם האוכל / שתייה.
18. תוספי תזונה – ויטמינים, מינרלים, חלבונים וחטיפי אנרגיה שונים שגם נדרשים לעמוד בבדיקות ובתנאים לקבלת הסחורה.
19. מכשירי קשר ותקשורת – מערכות קשר רדיו, טלפונים אלחוטיים ומערכות בלוטות' שונים וציוד לבית חכם.
20. מערכות אבטחה – מצלמות אבטחה, מערכות אזעקה וגלאי עשן, מצלמות על פי תנועה, מערכות מעקב אחר תזוזה ועוד.